I LUKU Nimi, kotipaikka ja tarkoitus
1 §
Yhdistyksen nimi on Sähkökillan Alumni ry.
Yhdistyksen kotipaikka on Tampere ja virallinen kieli on suomi.
2 §
Yhdistyksen tarkoituksena on yhdistää Tampereen yliopiston sähkötekniikan tutkintoohjelmassa ja sen edeltäjissä opiskelleita, näistä ohjelmista valmistuneita, sekä muuten Sähkökillan toiminnassa mukana olleita henkilöitä sekä edistää alan opiskelijoiden ja alumnien välistä vuorovaikutusta.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää jäsenilleen verkostoitumista edistäviä työelämään liittyviä tapahtumia, yritysvierailuja, koulutusta sekä teekkarihenkistä toimintaa ja toimii linkkinä alumnien ja nykyisten opiskelijoiden välillä.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi harjoittaa julkaisutoimintaa, järjestää huvi- ja koulutustilaisuuksia, ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä harjoittaa sellaista ansiotoimintaa, joka liittyy välittömästi säännöissä määrätyn tarkoituksen toteuttamiseen.
II LUKU Jäsenet
3 §
Yhdistyksen jäseniä ovat ainaisjäsenet sekä kannatus- ja kunniajäsenet.
Yhdistys pitää jäsenistään jäsenluetteloa, josta ilmenee vähintään kunkin jäsenen täydellinen nimi ja kotipaikka.
Yhdistyksen ainaisjäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt.
Yhdistyksen kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä jokainen yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.
Ainaisjäseneksi voi liittyä ilmoittautumalla kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle. Kannatusjäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
Yhdistyksen kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kolmen neljäsosan (3/4) ääntenenemmistöllä kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.
4 §
Yhdistyksen ainaisjäsenet ovat velvollisia suorittamaan yhdistykselle kertaluontoisen ainaisjäsenmaksun. Yhdistyksen kannatusjäsenet ovat velvollisia suorittamaan yhdistykselle kannatusjäsenmaksun.
Kannatusjäsenmaksu on toimikausittainen ja voimassa kalenterivuoden.
Jäsenmaksujen suuruuden päättää yhdistyksen kokous. Ainaisjäsenen tulee
ilmoittautua yhdistykselle vuosittain. Yhdistyksen kunniajäsenet eivät ole velvollisia suorittamaan jäsenmaksua.
5 §
Jäsenellä on oikeus milloin tahansa erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Jäsen voi myös erota ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Erotessaan jäsenen tulee maksaa mahdolliset velkansa, joita hänellä on yhdistykselle sekä luovuttaa yhdistykselle kuuluva omaisuus. Jäsenen erotessa yhdistyksestä jäsenmaksua ei palauteta.
6 §
Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen ei enää täytä laissa tai yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. Hallitus voi erottaa kannatusjäsenen, joka ei ole maksanut jäsenmaksuaan huhtikuun loppuun mennessä. Hallitus voi erottaa ainaisjäsenen, joka ei ainaisjäsenmaksun suoritettuaan ole ilmoittautunut yhdistykselle viitenä peräkkäisenä vuotena.
Yhdistyksen kokous voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut, tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä. Tällöin asiasta on mainittava kokouskutsussa. Ennen päätöksen tekemistä asianomaiselle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa.
Jos yhdistyksen jäsen on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella
huomattavasti vahingoittanut yhdistystä, voi hallitus evätä jäseneltä määräajaksi, kuitenkin enintään puoleksi vuodeksi, oikeuden osallistua yhdistyksen järjestämiin tilaisuuksiin.
III LUKU Hallinto
7 §
Yhdistyksen asioita hoitaa vuosikokouksessa valittu hallitus. Hallituksen muodostavat puheenjohtaja ja kahdesta viiteen (2–5) muuta jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan.
Yhdistyksen toimikausi on kalenterivuosi.
Perustellusta syystä yhdistyksen kokous voi vapauttaa hallituksen jäsenen tehtävästään kesken toimikauden, jolloin kokouskutsussa on mainittava asiasta. Tehtävästä vapautetun henkilön tilalle voidaan tarvittaessa valita uusi jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
8 §
Hallituksen kokouksen kutsuu koolle hallituksen puheenjohtaja, hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kokous pitää kutsua koolle myös, jos vähintään kaksi (2) hallituksen jäsentä sitä vaatii. Tavasta, jolla kokoukset kutsutaan koolle, päättää hallitus.
Hallituksen kokous on päätösvaltainen, kun se on hallituksen päättämällä tavalla koolle kutsuttu ja läsnä on vähintään puolet (1/2) hallituksen jäsenistä mukaan lukien puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.
9 §
Yhdistyksen hallitus voi erityisiä tehtäviä varten asettaa toimikuntia tai toimihenkilöitä määräajaksi, kuitenkin enintään oman toimikautensa ajaksi. Yhdistyksen hallitus voi antaa toimikuntien ja -henkilöiden toimintaan liittyviä sääntöjä ja määräyksiä.
Perustellusta syystä yhdistyksen hallitus voi vapauttaa toimihenkilön tai -kunnan tehtävästään kesken toimikauden, jolloin kokouskutsussa on mainittava asiasta. Tehtävästä vapautetun henkilön tai toimikunnan tilalle voidaan tarvittaessa valita uusi toimihenkilö tai -kunta jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
10 §
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yhdessä hallituksen jäsenen kanssa. Hallitus voi erityistä tarkoitusta varten myöntää nimenkirjoitusoikeuden määrätylle henkilölle.
11 §
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Yhdistyksen hallintoa ja taloutta valvoo toiminnantarkastaja ja hänen varahenkilönsä. Toiminnantarkastajan toimikausi on kalenterivuosi.
Yhdistyksen kirjanpitoasiakirjat on toimitettava toiminnantarkastajalle tarkastettavaksi viimeistään kuutta (6) viikkoa ennen vuosikokousta ja muutenkin toiminnantarkastajan sitä pyytäessä. Toiminnantarkastajan tulee toimittaa asiakirjat ja toiminnantarkastuskertomus yhdistyksen hallitukselle viimeistään kahta (2) viikkoa ennen vuosikokousta.
IV LUKU Kokoukset
12 §
Yhdistyksen vuosikokous pidetään huhtikuun loppuun mennessä hallituksen määräämänä päivänä.
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Kokouksen avaus
- Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Hyväksytään kokouksen työjärjestys
- Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
- Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
- Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle kalenterivuodelle
- Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
- Valitaan toiminnantarkastaja ja hänelle varatoiminnantarkastaja
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
13 §
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa tai kymmenen (10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle kirjallisesti.
14 §
Yhdistyksen kokouksessa jokaisella yhdistyksen ainaisjäsenellä ja kunniajäsenellä on yksi ääni. Kannatusjäsenillä on kokouksissa vain läsnäolo- ja puheoikeus. Valtakirjalla ei saa äänestää.
Yhdistyksen kokouksissa valitaan kokouksen pöytäkirjan tarkastajiksi kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa. Tarkastus on tehtävä kahden (2) viikon kuluessa kokouksesta.
15 §
Yhdistyksen vuosikokouksista on ilmoitettava vähintään kuutta (6) viikkoa ennen kokousta jäsenistön sähköpostilistalla. Kokouskutsussa on mainittava kokouksen aika ja paikka. Sen yhteydessä on esitettävä myös esityslista. Yhdistyksen ylimääräinen kokous on kutsuttava koolle vähintään kaksi (2) viikkoa ennen kokousta.
Yhdistyksen kokous on päätösvaltainen, jos se on sääntöjen mukaisesti koolle kutsuttu.
16 §
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Äänestyksessä käytetään avointa äänestystä, ellei vähintään kaksi (2) kokouksessa läsnä olevaa äänioikeutettua jäsentä vaadi suljettua äänestystä. Jos käsiteltävästä asiasta on useita päätösehdotuksia, noudatetaan kokouksen puheenjohtajan päättämää soveltuvaa äänestysjärjestystä. Kokouksen puheenjohtaja antaa äänestystä
täsmentävät ohjeet ennen äänestyksen suorittamista.
17 §
Milloin vaaleissa on valittavana vain yksi henkilö, hänen on saatava vähintään puolet (1/2) annetuista äänistä. Mikäli ensimmäisellä kierroksella kukaan ei ole saanut ehdotonta äänten enemmistöä, suoritetaan uusi vaali kahden (2) ensimmäisessä äänestyksessä eniten ääniä saaneen välillä.
18 §
Jos on valittavana useita henkilöitä, toimitetaan vaalit suhteellisena siten, että se suoritetaan ehdokaslistoja käyttämättä niin, että vaalissa jokainen annettu ääni jaetaan vaalilippuun merkittyjen ehdokkaiden kesken ensimmäisenä olevan ehdokkaan saadessa yhden äänen, toisena olevan puoli ääntä, kolmantena olevan yhden kolmasosan äänestä ja niin edelleen ja valituksi tulevat määräytyvät ehdokkaiden saamien äänien mukaisessa järjestyksessä.
19§
Annettujen äänien lukumäärää laskettaessa ei oteta huomioon äänioikeutettuja, jotka eivät ole äänestäneet, koska eivät ole saapuneet kokoukseen, jotka eivät ole halunneet äänestää tai joilta puuttuu muodollinen äänioikeus kyseessä olevassa kokouksessa tai asiassa; eikä annettuja ääniä, jotka ovat tyhjiä tai hylättyjä.
V LUKU ERITYISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ
20 §
Muutoksia näihin sääntöihin voidaan tehdä, jos muutosesitys on hyväksytty vähintään kolmen neljäsosan (3/4) ääntenenemmistöllä kahdessa (2) peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa, joiden väli on vähintään kaksi (2) kuukautta. Kokouskutsussa on mainittava muuttamisesta. Muutosesityksen voi tehdä hallitus tai kymmenen (10) yhdistyksen ainaisjäsentä kirjallisena hallitukselle. Ainaisjäsenten tekemä ehdotus on käsiteltävä seuraavassa yhdistyksen kokouksessa.
21 §
Päätös yhdistyksen purkautumisesta on tehtävä kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa, joiden väli on vähintään kolme (3) kuukautta, kolmen neljäsosan (3/4) ääntenenemmistöllä. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkauduttua sen varat luovutetaan §2 mukaiseen tarkoitukseen jälkimmäisen purkamisesta päättäneen kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat samaan tarkoitukseen.
22 §
Nämä säännöt astuvat voimaan, kun ne merkitään yhdistysrekisteriin.